Tuesday, November 1, 2011

PENTERNAKAN KAMBING




Kandang kambing ini banyak meninggalkan kenangan bersama arwah ayahandaku Ismail (pandangan dari jauh). Insha ALLAH akan mengusahakan penternakan kambing untuk meneruskan kegiatan pada masa lapang arwah ayahandaku.


Impian saya, untuk menjadikan kawasan kandang saya di Kampung Malan Dangi seperti ini. Jika tidak silap, kandang seperti gambar di atas adalah di Kluang, Johor..



DAGING kambing dikatakan sebagai panas, mereka yang menghidap penyakit tekanan darah tinggi mungkin tidak mahu mengambil daging kambing kerana percaya ia akan meningkatkan tekanan darah.

Namun pandangan ini disanggah pakar bioteknologi pembiakan, Prof Dr Ramli Abdullah yang mana katanya, kadar lemak kambing hampir sama dengan ayam iaitu kira-kira 3%.

Apa yang berlaku ialah mereka mungkin mengambil daging kambing biri-biri kerana berbanding kambing, peratus lemak dalam biri-biri ialah sebanyak 16 peratus.
Bagi 100 gram daging kambing yang dipanggang ia mengandungi 143 kalori, 27 gram protein, 3 gram lemak, 3.7 miligram zat besi, 85 miligram sodium dan 75 miligram kolestrol.

Secara perbandingan, bagi setiap 85 gram daging kambing yang dimasak ia mengandungi 2.58 gram lemak dan 0.79 asid lemak tepu berbanding biri-biri yang mengandungi 16 gram lemak dan 7.3 asid lemak tepu.
Kata Prof Ramli, ini jelas menunjukkan kadar lemak dan kolestrol pada daging kambing kurang daripada biri-biri dan lembu. Malah, sebuah universiti di New York juga menjalankan kajian yang mana daging kambing diberikan kepada penghidap penyakit kardiovaskular.
Mengenai panas, sememangnya daging kambing panas dan kerana itu penduduk di negeri China gemar mengambil daging kambing pada musim sejuk kerana ia dapat memanaskan badan.
Persepsi makan daging kambing boleh meningkatkan tekanan darah sudah lama di kalangan masyarakat kita dan apa yang berlaku, faktor psikologi yang mungkin meningkatkan tekanan darah seseorang.

Daging kambing tidak memiliki protein yang tinggi, oleh itu ia terkecuali daripada membentuk sebarang ikatan kolestrol akibat amalan pemakanan seperti yang dinyatakan di atas.
Ikatan kolestrol tepu boleh dicegah sekiranya terdapat Omega 3 di dalam darah, tetapi Omega 3 tidak mampu mengurai kolestrol yang telah terbentuk. Hanya ikatan hidrogen dan karbon (kolestrol lembut) sahaja yang boleh menguraikan ikatan hidrogen dan karbon (kolestrol kasar). Oleh itu, kolestrol yang terbentuk dalam badan tidak boleh diurai dengan sebarang bahan melainkan ia hanya boleh diurai dengan kolestrol kambing sahaja.
Vitamin C dan chitosan yang digunakan untuk menyelaputi protein akan mengakibatkan pembentukan kolestrol yang lebih bahaya sekiranya ia diserap oleh darah. Kandungan kolestrol tepu jenis ini sekiranya terdapat banyak dalam darah akan mengakibatkan masalah jantung.
Sodium (sejenis garam) yang digunakan untuk mengawit daging serta untuk menyedapkan rasa daging akan membentuk kolestrol tepu yang halus. Biasanya kaedah ini digunakan untuk membuat daging berger. Selain itu memakan makanan yang tinggi protein yang dicampurkan dengan perasa makanan seperti Mono Sodium Glitumat (MSG) juga akan membentuk kolestrol tepu yang sangat halus. Ia boleh dipam naik ke bahagian otak dan sekiranya tersekat, ia akan menyebabkan strok.

PENCEGAH PENYAKIT DARAH TINGGI DAN OBESITI


Kolestrol kambing boleh menguraikan kolestrol dalam darah punca kepada penyakit darah tinggi. Kolestrol kambing yang menguraikan darah yang tercemar dengan kolestrol tepu akan menyebabkan isipadu darah meningkat.
Pesakit darah tinggi yang mengambil daging kambing akan mengalami gejala penguraian akibat peningkatan isipadu darah seperti pening. Walaupun daging kambing bertindak sebagai pengurai protein yang terbaik, tetapi pesakit darah tinggi yang tidak tahan dengan kesan pembongkaran penguraian ini dinasihatkan agar tidak mengambil daging kambing sebagai terapi. Tetapi bagi mereka yang tidak mengalami masalah tekanan darah tinggi dinasihatkan agar mengamalkan pemakanan daging kambing untuk mengelakkan penyakit darah tinggi.

Kolestrol yang gagal dicerna oleh hati akan disimpan dalam bentuk lemak di bawah permukaan kulit. Dalam jumlah yang banyak ia akan menyebabkan masalah obesiti (kegemukan). Pesakit obesiti yang mengambil daging kambing akan mengalami masalah tekanan darah yang tidak stabil dan turut mengalami pening kepala akibat kesan pembongkaran kolestrol tepu oleh kolestrol kambing. Selain itu, daging kambing akan membakar lemak yang berlebihan dalam badan.
Kesan pembakaran lemak akan mengakibatkan gejala pembongkaran seperti panas badan, berpeluh dan telinga berdengung.

MENCANTIKKAN KULIT

Dalam daging kambing turut terdapat Vitamin C semulajadi yang tidak teroksida. Vitamin C tidak teroksida amat penting untuk pembinaan dan ketahanan sel kulit. Vitamin C yang tidak teroksida akan menyeimbangkan dan mengurangkan bebanan fungsi hempedu dan mencantikkan kulit.
Pengambilan protein tinggi yang berlebihan akan menyebabkan ia tersimpan di bahagian bawah kulit akan mudah teroksida dan bertindak balas dengan sel kulit untuk membentuk tenaga. Proses ini akan menyebabkan kulit kelihatan hangus dan gelap sekiranya berjemur di bawah sinaran matahari.
Vitamin C daripada daging kambing akan memberi lebih ketahanan terhadap kulit daripada bertindak balas terhadap protein yang terkena cahaya matahari.
Mengamalkan memakan daging kambing adalah salah satu cara semula jadi untuk mendapatkan kulit yang putih dan cantik.

MENINGKATKAN RASA KASIH SAYANG DAN KEGEMBIRAAN

Sistem darah (NW18) berkaitan dengan kawasan Thalamus (NW3). Thalamus berfungsi menjaga kasih sayang. Sistem darah yang sihat dan kuat akan memastikan bahagian Thalamus juga kuat dan membantu mewujudkan perasaan kasih sayang.
Jantung yang menerima kolestrol daging kambing akan lebih lembut dan lancar pergerakannya. Jantung yang lembut akan mewujudkan perasaan yang gembira. Jantung yang lancar pergerakannya akan mudah tersentuh dan terpesona dengan sesuatu yang mengusik perasaannya. Oleh itu ia akan membahagiakan dan mewujudkan perasaan kecintaan.

Mereka yang mengamalkan memakan daging kambing akan merasa tenang dan gembira dan mudah merasa getaran kasih sayang. Sekiranya anda menghadapi masalah sukar merasai nikmat kasih sayang dan getaran kecintaan, silalah amalkan memakan daging kambing.

SUSU KAMBING SEBAGAI MINUMAN


Minuman susu yang paling digemari oleh Nabi Muhammad SAW ialah susu kambing. Susu Kambing adalah makanan semulajadi berkhasiat yang diperlukan untuk kesihatan badan seharian. Ianya sesuai untuk semua lapisan umur. Susu ini boleh diminum panas atau sejuk malah boleh dibuat dadih, ais krim, keju dan mentega. Pada masa sekarang industri kosmetik mengeluarkan berbagai produk berasaskan susu kambing seperti syampu, krim muka, sabun, pewangi dan juga krim pencukur.

MENGAPA SUSU KAMBING MENJADI PILIHAN?

Memelihara kambing merupakan sunnah nabi-nabi. Walaupun ada unta, mengapa para nabi ditarbiyahkan dengan mengembala kambing?
Sifat kambing yang suka berpecah dari kumpulan, memerlukan kesabaran kepada penternaknya. Begitulah para rasul yang sebahagian besar dari mereka adalah penternak kambing. Kalau dalam satu kumpulan kambing mesti ada seekor yang lari. Jadi, kesabaran pengembala teruji.
Kambing suka makan rumput. Tapi kambing tak suka makan dekat padang ragut yang disediakan untuknya. Kambing lebih suka makan tanaman jiran. Maknanya, memelihara kambing memerlukan pengawasan yang maksimum dari tuannya.
Nabi SAW meminum segelas susu panas sebelum tidur.
Menternak kambing mengajar rasa tawaduk. Para nabi tidak menternak unta walau[un ia lebih besar dan lebih bernilai berbanding kambing.
Nabi SAW pernah menyebut, "Ternaklah kambing kerana padanya ada barakah atau keberkatan”.
Nabi SAW disusui oleh ibunya Saidatina Aminah. Kemudiaan diserahkan kepada Halamatus Saadiah sebagai ibu susunya yang kedua. Memang menjadi kebiasaan orang Arab menyerahkan anak-anak mereka kepada ibu-ibu di kampung yang baik akhlaknya.
Susu kambing boleh meningkatkan IQ dan EQ. Terdapat 40 antibodi dalam susu ibu bagi seorang ibu. Jika 2 orang ibu, maka anak itu akan mendapat 80 antibodi.
Susu kambing hampir sama kandungannya dengan susu ibu. Ia boleh menjadi susu alternatif jika ibu tidak dapat menyusui. Susu kambing boleh dijadikan sebagai supplement, tetapi BUKAN menggantikan susu ibu. Kadar lemak, protein dan air dalam susu kambing menyamai kadar lemak, protein dan air yang terdapat dalam susu ibu menjadikan susu kambing mudah dicerna dan menghasilkan susu awal ibu (ibu susu). Semua peringkat anak-anak, remaja dan orang dewasa dianjurkan meminum susu kambing.
Susu kambing juga kaya dengan enzim yang diperlukan oleh manusia. Bagi orang dewasa, susu kambing juga baik sebagai pelawas yang dapat mengelakkan penyakit undigestable food (sembelit). Ia mempunyai kalori yang tinggi. Ia juga dapat menguatkan tenaga lelaki dan perempuan.
Susu kambing tidak akan rosak walaupun dibekukan. Khasiatnya tidak akan hilang berbanding susu-susu ternakan lain seperti lembu. Susu kambing yang baru diperah tidak berbau hamis atau hanyir dan sangat sedap. Jika berbau hamis, masukkan sedikit halia atau daun palas supaya tidak berbau.

KEISTIMEWAAN SUSU KAMBING

Kaya dengan protin, enzim dan vitamin A. Mengandungi faktor anti-arthritis (inflamasi sendi) dan anti barah. Diperakui oleh pakar-pakar kesihatan bahawa susu kambing boleh mengubati demam kuning, penyakit kulit, gastrik, lelah (asma), insomnia dan ulcer. Ia mudah dihadam kerana zarah lemaknya lebih kecil.

KHASIAT SUSU KAMBING

Susu kambing paling berkesan dan lebih berkhasiat jika dibandingkan dengan susu lembu. Para penternak serta penggemar susu kambing bersepakat mengatakan susu kambing lebih banyak khasiatnya dalam menyembuh serta mencegah penyakit seperti
1. Penyakit demam kuning.
2. Penyakit lemah jantung.
3. Penyakit darah tinggi / pening-pening.
4. Penyakit sendi sendi dan buah pinggang.
5. Penyakit batuk kering.
6. Penyakit yang menyerang jantung,limpa dan hati.
7. Penyakit saraf yang dialami bila usia semakin lanjut.
8. Cukup bermanfaat bagi mereka mereka yang mengalami lemah tenaga batin.
9. Sesuai diminum di waktu pagi dan malam sebelum tidur.

ENAM SEBAB UNTUK MEMINUM SUSU KAMBING

1. SENANG DICERNA
:: Susu kambing dan susu lembu mempunyai jumlah lemak yang hampir sama tetapi susu lembu mempunyai sejenis bahan yang dipanggil aglutin, yang menggalakkan pengumpulan global lemak dan menjadikan susu lembu sukar dicerna. Memandangkan susu kambing tidak mengandungi aglutin, global lemak akan terus kekal terasing dan justeru lebih senang dicerna.

2. SUMBER PROTEIN YANG KAYA
:: Asid amino daripada protein adalah asas pembinaan hidup dan kesihatan. Susu kambing mempunyai kesemua 22 jenis asid amino, termasuk 8 jenis asid amino perlu yang tidak boleh dihasilkan dalam badan. Dengan asid amino ini, badan anda menghasilkan asas untuk jantung, otak, otot, kulit, tulang, rambut, darah, dan jutaan jenis aktiviti bio-kimia dalam badan anda.

3. PARAS NUTRIEN YANG TINGGI TERMASUK KALSIUM
:: Berbanding dengan susu lembu, susu kambing mengandungi 13% lebih kalsium, 25% lebih vitamin B6, 47% lebih vitamin A, 134% lebih kalium, 3 kali lebih niasin, dan 4 kali lebih kuprum. Susu kambing juga membekalkan banyak riboflavin (vitamin B12), yang membantu menggalakkan pembekalan tenaga untuk badan.

4.BAIK UNTUK ALAHAN
:: Susu kambing boleh membantu memperbaiki masalah kesihatan yang disebabkan oleh alahan kepada susu lembu termasuk jangkitan telinga, asma, dan ekzema.

5. KANDUNGAN LAKTOSA YANG LEBIH RENDAH, LEMBUT TERHADAP PERUT

6. KURANG MEMBENTUK MUKUS, BAGUS UNTUK YANG MEMPUNYAI MASALAH PERNAFASAN















No comments:

Post a Comment